Succesvolle struintocht

Afgelopen woensdag organiseerde BTL een struintocht door de Kersbersche- en Achthovensche uiterwaard bij Ameide / Sluis. Struinend langs de Lek en een kleine meanderende waterloop hebben deelnemers kennisgemaakt met de bijzondere natuur in dit gebied. BTL voert voor Rijkswaterstaat het programma Stroomlijn uit. In de uiterwaarden verwijderen we begroeiing op plekken waar de rivier bij hoog water het snelst stroomt. Zo verminderen we de kans op overstromingen.

Samenwerken

“Er was veel belangstelling voor de struintocht”, vertelt Willem Wijnen (Omgevingsmanager BTL). “De afgelopen periode hebben we gewerkt aan de voorbereiding van het perceel Nederrijn en Lek. We hebben met vele enthousiaste betrokken eigenaren en belangstellenden gesproken en veel kennis van het gebied opgedaan: via de omgeving, maar ook door o.a. intensief ecologisch onderzoek en gesprekken met belangenorganisaties die hun plannen met ons deelden. Op basis van deze bevindingen en informatie hebben we gezocht naar samenwerkingsmogelijkheden. Ter voorbereiding op de uitvoering in het veld, wilde we deze kennis en intensieve werkwijze delen met de omgeving. Wat is leuker dan deze kennis te delen op de locatie waar het over gaat”, vertelt Willem Wijnen. Hij heeft vanuit BTL, samen met ecoloog Stefan de Klepper, de struintocht begeleid.

Natura 2000

Deze prachtige uiterwaarde is aangemerkt als Natura 2000-gebied, er bevinden zich kamsalamanders, steenuilen, vogelmelk en nog een heleboel andere bijzondere dieren- en plantensoorten. In het veld is verteld wat de aanwezigheid van de beschermde soorten betekent heeft voor de plannen en de uitvoering van kap- en snoeiwerkzaamheden. Tijdens de tocht was de beheerder van Zuid-Hollands Landschap aanwezig om te vertellen over het beheer en hun ambities voor dit gebied.

Meer informatie

Het was een leerzame en vooral leuke middag, die door de aanwezigen als positief is ervaren en een zeer mooie manier is om de plannen vanuit Stroomlijn te delen. Volgens de voorlopige planning start de uitvoering binnen dit deelgebied in september. Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met ons.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *