Eerste werkzaamheden programma Stroomlijn tussen Schoonhoven en Tull en ’t Waal voorspoedig verlopen

03-12-2015 | persbericht

Twee weken eerder dan gepland ronde BTL afgelopen vrijdag de eerste werkzaamheden voor het programma Stroomlijn af. De gunstige weersomstandigheden maakte een voorspoedige verwijdering van de bomen en struiken langs de Lek tussen Schoonhoven en  Tull en ’t Waal mogelijk. Programma Stroomlijn verbetert de doorstroming van de grote rivieren door begroeiing in de uiterwaarden te verwijderen op plekken waar de rivier bij hoog water het snelst stroomt.

Aandacht voor de omgeving

Bij het programma Stroomlijn is er veel aandacht voor de omgeving en natuur. “Ongeveer 390 keukentafelgesprekken hebben de medewerkers van BTL gevoerd voordat de werkzaamheden langs de Nederrijn en Lek uitgevoerd kon gaan worden.” vertelt Willem Wijnen, omgevingsmanager van BTL. “Natuurlijk worden er kritische vragen gesteld. Het is ook niet niks. Het verwijderen van bomen en struiken brengt emoties met zich mee. Maar als je uitlegt dat het nodig is voor de veiligheid en dat ook de natuur zo meer ‘ruimte’ krijgt, dan ontstaat meer begrip.’’

Aandacht voor de natuur

Deze aandacht voor de natuur zit verweven in het project: “Naast dat we vooraf flora- en faunaonderzoek hebben uitgevoerd, kwamen we tijdens de werkzaamheden een uil tegen in een van de wilgen die zou worden verwijderd. Hierop werd meteen door ons gehandeld door aanvullend onderzoek te plegen en de knotwilg voorlopig te laten staan, tot dat er meer duidelijkheid is over het leefgebied van deze uil”.

Vervolg werkzaamheden in 2016

Bij Ameide, Schoonhoven en Nieuwpoort, Lexmond en de Ossenwaard bij Tull en ’t Waal zijn de werkzaamheden die dit jaar op planning stonden al uitgevoerd. Volgend jaar gaat BTL aan de slag in de overige uiterwaarden langs Nederrijn en Lek. De 1e reeks vergunningen hiervoor worden in de 2e week van december ter inzage gelegd.

Programma Stroomlijn

Het programma Stroomlijn verwijdert bomen en struiken in de uiterwaarden van de grote rivieren. Met deze werkzaamheden voeren we een inhaalslag uit op het onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden. In de uiterwaarden kunnen begroeiing en ophopend vuil in struiken de doorstroming van water belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. We verwijderen alleen bomen en struiken op plekken waar het water bij hoogwater het hardst stroomt (de ‘stroombaan’). Zo kan het vele rivierwater ook via de uiterwaarden ongehinderd naar zee stromen. Hierbij houden we zo veel mogelijk rekening met beschermde dieren en planten zoals bevers en monumentale bomen.

Meer informatie vindt u op www.rijkswaterstaat.nl/stroomlijn.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *