Inloopavonden over Stroomlijn langs de Nederrijn

16-11-2015 | persbericht

Rijkswaterstaat werkt voortdurend aan het veiliger maken en houden van ons rivierengebied tegen overstromingen. Bij meerdere uiterwaarden langs de Nederrijn en Lek is het nodig om de doorstroming van de rivier bij hoogwater te bevorderen door een deel van de begroeiing te verwijderen. Geïnteresseerden krijgen op 24 en 26 november tijdens een inloopavond meer te horen over de plannen voor o.a. Doorwerthsche waarden -Rosandepolder arnhem, Uiterwaarden onder Heelsum (Struik), noordoever Randwijkse uiterwaard, Amerongsche bovenpolder  en noordoever van Mauriksche- Ecksche en koornwaard.

De vergunningen voor de uitvoering van Stroomlijn in deze uiterwaarden liggen vanaf 27 november ter inzage. Tijdens de aanvraag van de benodigde vergunningen willen Rijkswaterstaat en BTL deze graag toelichten. De informatieavonden worden gehouden op:

  • 24 november, Utrechtse Heuvelrug (Amerongsche bovenpolder ,noordoever van Mauriksche- Ecksche en koornwaard).
    Cultureel centrum Allemanswaard De Waaier, Dorpshuisplein te Amerongen
  • 26 november, Renkum (Doorwerthsche waarden -Rosandepolder Arnhem, Uiterwaarden onder Heelsum (Struik), noordoever Randwijkse uiterwaard)
    Dorpshuis de Hucht, Dorrestijn Plantsoen 1 te Heelsum.

Op deze avonden bent u van 19:00 – 21:00 uur van harte welkom. Na een korte plenaire toelichting kunt u uw vragen stellen over het Programma Stroomlijn en de uitwerking daarvan voor deze uiterwaarden. De verschillende specialisten van Rijkswaterstaat en BTL beantwoorden uw vragen graag.

Programma Stroomlijn en BTL

Door smeltwater en toenemende neerslag krijgen de Nederlandse rivieren en uiterwaarden vaker te maken met hoogwater. In de uiterwaarden kunnen begroeiing en ophopend vuil in struiken de doorstroming van water belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. BTL pakt in opdracht van Rijkswaterstaat samen met eigenaren en beheerders van de uiterwaarden langs de Nederrijn en Lek waar nodig deze begroeiing aan. Zo kan het vele rivierwater ook via de uiterwaarden ongehinderd naar zee stromen. Er worden alleen bomen en struiken verwijderd, daar waar de rivier bij hoogwater het hardste stroomt (de stroombaan). Bij het verwijderen van de begroeiing wordt rekening gehouden met cultuurhistorische waarden en de bijzondere planten en dieren in het gebied.

Meer informatie vindt u op www.rijkswaterstaat.nl/stroomlijn.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *